nav-left cat-right
cat-right

O nama

KUGLAŠKI  SAVEZ REPUBLIKE  SRPSKE

BA NJ A   L U K A

Gundulićeva 96/2

051/257-130

email:  kuglaski.savez.rs@gmail.com

Kuglaški savez RS  kao granski savez Ministarstva sporta i omladine RS, egzistira od marta mjeseca 1993 godine. Osnivači ovog saveza su Opštinski kuglaški savezi Banja Luke i Prijedora i Kuglaški klubovi  Boksit iz Milića i Bratstvo iz Mrkonjić Grada, sa ukupno 6 klubova. Savez je usvojio normativna akta koja su primjenjivana u Kuglaškom savezu bivše Jugoslavije, i prema njima formirao organe saveza. Iste godine smo  počeli sa takmičenjima:  ekipno po turnirskom sistemu (svaka ekipa jedanput domaćin), te pojedinačna i parovna.

U sezoni 1995/96, formirali smo jedinstvenu ligu sa 8 klubova po dvostrukom bod sistemu, koja se održava i do danas. Danas Kuglaški savez Republike Srpske ima 16 klubova u muškoj konkurenciji i  2 (dva)  ženska kluba. Do sada smo u prosjeku svake godine bili bogatiji za 1 novi klub.

Kuglaški savez Republike Srpske svim svojim aktivnostima želi da doprinese još bržem razvoju kuglaškog sporta u oba Saveza(KSRS i KS BIH) i većoj afirmaciji bosanskohercegovačkog kuglanja na međunarodnoj sceni.

Teška ekonomska situacija i nedostatak većeg broja kuglana su limitirajući faktor bržem razvoju ovog sporta u Republici Srpskoj, ali zahvaljujući velikom entuzijazmu i požrtvovanom radu čelnih ljudi u Savezu, a  i velikog broja članova Saveza, uspijevamo da ostvarujemo planske ciljeve koji se prije svega odnose na povećanju broja klubova i poboljšanju kvaliteta kuglanja.